Úvod k tématu: Zákon o kinematografii

1. 8. 2006 / Zdeněk Holý
téma

Společenská diskuse, která se strhla poté, co prezident na sklonku jara vetoval novelu zákona o Fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie a poslanecká sněmovna jeho veto nedokázala přehlasovat, otevřela otázku důležitosti legislativního, finančního a institucionálního zázemí české kinematografie. Více než kdy dříve je jasné, že úspěšnost české kinematografie - jak umělecké, tak komerční - úzce souvisí se systémem její podpory, právním rámcem určujícím vztahy mezi jednotlivými zainteresovanými subjekty, možnostmi kvalitní přípravy filmových projektů, se způsobem propagace hotových děl, fungováním orgánů, které se o českou kinematografii starají.

Téma tohoto Cinepuru by mělo danou problematiku přiblížit a zmapovat. V rámci tématu se tak můžete dozvědět, jaká je současná ekonomická situace české kinematografie, názory na to, jak by měl vypadat vztah státu ke kinematografii, jak státní podpora funguje jinde v Evropě a jakou státní péči věnují filmu v jedné z kinematograficky nejúspěšnějších zemí současnosti - v Koreji. Vedle toho si můžete přečíst rozhovor s Janou Černík, ředitelkou Českého filmového centra, které má na starosti propagaci české kinematografie v zahraničí, rozhovor s představiteli České televize o jejím vztahu k domácímu filmu, nebo zprávu o podmínkách fungování českého experimentálního filmu. Nejen pro odlehčení se vracíme k originálnímu protestnímu happeningu studentů FAMU. Na závěr si můžete v rozsáhlé anketě přečíst názory na potřebnost zákona o kinematografii od významných osobností především českého filmového průmyslu.

Protože diskuse nad tím, zda potřebujeme zákon o kinematografii a v jaké podobě, pokračuje, rozhodli jsme se všechny texty současně zveřejnit na našich webových stránkách cinepur.cz, aby byly dostupné nejen široké veřejnosti, ale i všem, kteří se na případné přípravě zákona budou podílet.

Zpět

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Zákon o kinematografii

47 / srpen 2006
Více