Polygraph

21. 8. 2016 / Anna Krejčířová
web
Placený

Internetový projekt Polygraph existující necelý rok se zaměřuje na publikování interaktivních článků primárně z oblasti kultury. Rozebírané téma často dlouhá léta koluje v rámci nezávazného tlachání jako obecně známá věc, aniž by se někdo pozastavoval nad dnešní popularitou starých skladeb či nad charakteristickým hollywoodským protagonistou. Právě zdánlivé malichernosti převádí redaktoři Polygraphu do projektů s množstvím dat, otevřeným kódem a jasnou metodologií, včetně upozornění na možná úskalí takového přístupu.

Zároveň se však soustředí na jednoduché uživatelské prostředí a upřednostňují prezentaci výsledků nad jejich interpretací. Což působí jako šalamounský kompromis, jak se bavit o složitém tématu, aniž by autor nesl argumentační břemeno. Cílem redakce ovšem není nacházet řešení, pouze upozornit na probíhající debatu a čtenáři poskytnout relevantní data.

Kinematografii se prozatím věnují pouze dva projekty, oba ovšem vzbudily značný ohlas a vzhledem k jednoduché reorganizaci dat položily základ mnoha navazujícím článkům. První vyšel v lednu a zkoumá korelaci mezi genderem tvůrců filmu a jeho úspěšností v Bechdel testu/1, tedy zastoupení žen v záběru i mimo něj. Samotný test bývá často kritizován kvůli nepropustnosti...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film v říši středu

106 / srpen 2016
Více