MUBI: Now Showing

25. 11. 2017 / Matěj Nytra
web

O vývoji VOD archivu MUBI, „Netflixu pro moderní cinefily“, jsme naposledy psali v roce 2012 (Cinepur 80). Stále expandující platforma, přístupná již na všech kontinentech a budující si dál pověst vyhraněné online kinotéky pro fajnšmekry, však již delší čas funguje takřka festivalovým způsobem, kdy nabídku určuje pravidelná kurátorská činnost a každý film je na programu jen po dobu jednoho měsíce. O model Now Showing, který po vzoru kina či televize přidává denně nový snímek do programu a ten nejdéle nabízený „vytěsňuje“ z dominové řady zpět do archivu, se pravidelně stará skupina dramaturgů, a jak říká šéf webu Efe Cakarel, o tom, zda je „lepší Fellini, či Spielberg“ nerozhoduje tedy náhodný algoritmus.

Kolotoč třiceti filmů se tak vytrvale točí zejména kolem evropské či nezávislé americké klasiky nebo experimentální sféry. V auteurském mixu, co do původu i „stáří“ děl přepestrém, však lze odhalit i jiné dočasné trendy – alespoň co divák stačí odkoukat z aktuálního pohybu programu (doprovodné texty k výběru ani přidružený blog The Notebook většinou nepublikuje a proměny nabídky se nezaznamenávají). Částečnou upomínkou na starší systém uvádění retrospektiv či selekcí filmů z festivalových akcí může být zájem o národní produkce, i když může jít jen o náhodná spojení. (Nevíme, kurátoři záměr nekomentují.)

V dubnu a květnu například server uvedl několik snímků současných ruských tvůrců, mj. předčasně zesnulého Alexeje Balabanova. Vedle filmů pravidelných stálic programu, jako je v Cannes nedávno čestně honorovaná Agnès Varda či Královstvím i Idioty „zahrnutý“ Lars von Trier, může být objevný hlavně fokus na tvorbu nejmladších angloamerických tvůrců, u nás příliš neuváděných. Od Joshuy Safdieho (společně s bratrem Benem autora již deseti snímků) web uvedl citlivé sólo unikavé dívky The Pleasure of Being Robbed (2008), od Davida Roberta Mitchella pak teenagerovský debut The Myth of the American Sleepover (2010) (jeho Neutečeš se nedávno objevilo v české distribuci). Divák mohl ovšem stihnout i skvělý, uhrančivý audiovizuální experiment Buenas noches, España (2011) od filipínského zázračného dítěte Raya Martina (jehož zásadní dílo Now Showing se ostatně kryje s pojmenováním celého kurátorského konceptu). Vedle toho Lav Diaz, Martinův legendární krajan a mj. loňský locarnský přemožitel Argentince Martína Rejtmana (představeného na MUBI již starším snímkem Silvia Prieto, 1999), webu exkluzivně poskytl svůj poslední epos o 338 minutách – From What Is Before (2014). Právě pro tvůrce jeho typu, jejichž filmy jsou běžnou kinodistribucí svízelně programovatelné, může a má být MUBI (bohužel?) v budoucnu klíčovou šancí.

MUBI
model obměňovaného kurátorského výběru snímků, vždy na programu po dobu 30 dní
možnost měsíční registrace zdarma, pravidelný paušál: 140 Kč/měsíc
kvalita: HD, anglické titulky, originální znění
databáze filmů, systém diskusí, komentářů i hodnocení filmů
přidružený publicisticko-zpravodajský magazín The Notebook v angličtině

 

Zpět

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Kam směřuje filmová kritika

100 / červenec 2015
Více