The Sociological Cinema

24. 2. 2018 / Matěj Nytra
web

Film a audiovize mají za sebou v roli nástroje výuky humanitních i přírodovědných oborů dlouhou historii. Projekt strukturované databáze The Sociological Cinema však snahu proměnit studijní metody posunuje o stupeň dál: jak tvrdí autoři webu, založeného v roce 2010, cílem je připravit sadu volně přístupného a konkrétním způsobem využitelného audiovizuálního materiálu rozličného žánru a usnadnit a zároveň i zpestřit praxi výuky. Pedagog nebude muset trávit hodiny před seminářem hledáním šikovného videa na YouTube, The Sociological Cinema už tuto práci odvedl za něj.

Sociologové a spolužáci z univerzity v Marylandu, Valerie Chepp, Paul Dean a Lester Andrist, již za svůj projekt letos obdrželi i Merlotovu Classics Award, přitom nespoléhají jen na vlastní nápady a krom oborových specialistů web otevírají každému, kdo se míní podělit o vlastní zkušenosti a tipy pro práci s názorným, ilustrativním materiálem. Snadno lze do seznamu (a složek dle témat z oblasti sociologických konceptů, pojmů nebo všeobecných kategorií) zavést vlastní audiovizuální tip, připojit odkaz na volné sledování, opatřit video klíčovými slovy a především sepsat průvodní text, jenž shrnuje či analyzuje videomateriál a uvádí jej do sociologického kontextu. A tak zde nalezneme krátké animované shrnutí problému Is Homosexuality A Choice?, úryvek z přenosu zahajovacího ceremoniálu londýnské olympiády je využit k rozpravě nad prezentací třídního systému a jiných socioekonomických konceptů, k uvažování nad kontrastem duševního světa chlapců a dívek vybízí dokument ze série ABC News The Secret Life of Boys.

Nechybí zde také materiály vhodné pro diskusi nad politologickými či ekologickými problémy, otázkami genderových stereotypů či v rámci postkoloniální perspektivy. Ať už jsou to hudební klipy, angažovaná videa Greenpeace, vtipně a v kostce pojatá The History of Copyright nebo videosumáře foucaultovských pojmů. K analýze slouží také vybrané sekvence ze seriálů jako jsou The Wire nebo samozřejmě South Park. Vědomí, že názorná ukázka funguje při semináři jako spouštěč aktivity, láká uživatele a spolupracující pedagogy k vytváření stále obsažnější sociologické platformy, jež je navíc otevřena i širšímu auditoriu. Ostatně pochází-li sem tam nějaký materiál z popkulturní oblasti (jako když jsou Klub rváčů nebo Uprchlík využity pro diskusi nad tématem maskulinity a „falešný“ trailer na Osvícení ve stylu rodinné komedie slouží k výkladu o kulturních tropech), je atraktivní charakter zajištěn. Je ovšem patrné, že právě odtud může v určité míře hrozit zjednodušování, jež by bylo pro obor už kontraproduktivním výsledkem. Pedagog i student sociologie by však měl být schopen tuto otázku vyhodnotit sám.

adresa: www.thesociologicalcinema.com
odkazy na videa volně přístupná na platformách YouTube, Google Video aj., řazená dle délky, tématu či sociologické koncepce v 60 kategoriích
blog s oborovými studiemi, eseji a strukturovanými přednáškami
systém komentářů a diskusí

 

Zpět

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film a internet

84 / listopad 2012
Více