Takový normální seriál / Lajna

14. 8. 2018 / Anna Krejčířová
web

Rok a půl fungující internetová televize Obbod odstartovala svůj provoz překvapivým hitem Vyšehrad (2016) a loni v červnu formát sportovní satiry s velkohubým antihrdinou zdánlivě zopakovala s Lajnou (2017). Na první pohled se oba seriály liší jen výměnou rozjíveného fotbalisty za zamindrákovaného hokejového kouče, změnila se ovšem struktura seriálu. Lajna záměrně upouští od prostřihů se znělkou a dalších vlogových zkratek, naopak má blíže ke klasické seriálové tvorbě – ať už dvojnásobnou stopáží nebo snahou o komplexnější příběhovou linku napříč epizodami. Změny ocenila jednak porota festivalu Serial Killer, byť se o velké konkurenci v kategorii on-line sérií mluvit nedá, ale přitáhly i pozornost publika, které se o on-line tvorbu příliš nezajímá.

Tvůrcům Lajny se více či méně podařilo vyvážit několik protichůdných prvků běžné a on-line televize. Zaprvé cílí na mladou generaci i na hokejové fanoušky, kteří internet využívají spíš ke sledování přenosů z extraligy či mistrovství světa než webových seriálů. Zatímco druzí ocení narážky z hokejové historie a silnou inspiraci bývalým trenérem české reprezentace Jiřím Růžičkou pro postavu Luboše Hrouzka, nefanouškům může humorně konvenovat pornoknír a teplákovka představitele hlavní role Jiřího Langmajera.

První polovina série navíc hokejové prostředí jen naťukává a spíše se věnuje kulturnímu šoku Pražáků z Havířova či Hrouzkovým pokusům o vaření, které se blíží pořadu konkurenční on-line televize Stream Vaříme s Mírou – jen pro sportovce. Zpočátku se také zdá, že ústřední dvojicí bude Hrouzkův syn a mladá ošetřovatelka Klára, protože v seriálu působí každá postava nad třicet jako jednorázový gag.

Zatímco zacílení na odlišné divácké skupiny udrží Lajna až do konce, problém má se zapracováním komediálních scén do dramatické linky. V první řadě je potřeba zmínit, že Lajna není hokejová satira a prostředí využívá spíš jako ozvláštnění. Utahuje si sice z hlášek v kabině a hokejového náboženství, ale povětšinou staví na obecnějších společenských tématech. Hned v první epizodě tvůrci nevyužijí příležitost kriticky se vymezit vůči jednomu z největších hokejových skandálů posledních let – zacházení lig s juniorskými hráči. Podobně bez pointy dopadnou i úplatky nebo neschopný manažer havířovského týmu, jenž se ve svých scénách zmůže jen na souložení s asistentkou. Většina hlavních postav je napsána jako extrémní případ s komediálním potenciálem, pokud se vzájemně srazí – kouč Hrouzek jako šovinistický egomaniak, který nevnímá nic než hokej, přítelkyně Denisa jako v luxusu si libující striptérka nebo flegmatický rolbař, který neumí řídit bez lahváče. Turbulentní zvraty od nich ale naopak vyžadují vnitřní posun, což ve výsledku znamená, že na chvíli vystoupí ze svého stereotypního obrazu, aby se k němu v další epizodě beze změny vrátili.

Devízou seriálu je, že umí vytěžit své zdroje. Přes skoro sitcomové zasazení do tří bytů a jednoho stadionu nepůsobí staticky, ruční kamera snímá postavy kontaktně v polocelku a připomíná styl reality show či dokumentu. Dlouhé a zejména krizové dialogy jsou sestříhané v rychlém tempu a nechybí ani prostřihy z hokejových zápasů. Některé dramatické zvraty připomínají veletoče z telenovel, na druhou stranu i ty se někdy Lajně podaří sebeparodicky vytěžit, zvláště pak tesknivá scéna bloudění trenéra po rozchodu se synem. Jindy se utopí v homofobním výstupu nad krasobruslením. V každém případě se Obbodu podařilo strhnout na sebe pozornost v době, kdy se Stream naopak soustředil na kratší formáty pro virální šíření.

Soupeření obou televizí je v poslední době o to zajímavější, že dva lidé spojení s úspěchem Lajny (producent Daniel Strejc a scenárista Petr Kolečko) nedávno přešli právě ke Streamu.

První dva díly volně ke zhlédnutí na YouTube. Celá série na serveru Obbod za předplatné 180 Kč.
Https://www.obbod.com/cs/374-lajna

 

Zpět

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Cine latino

117 / červen 2018
Více