Tereza Nvotová připravuje nový hraný film Světlonoc

14. 11. 2018
Režisérka Tereza Nvotová v posledním roce úspěšně uvedla hned dva celovečerní filmy, hrané drama Špína a dokumentární snímek Mečiar. Třicetiletá slovenská autorka aktuálně připravuje další fikční film a znovu je na dobré cestě. Projekt s názvem Světlonoc (The Nightsiren) vyhrál v říjnu cenu Eurimages na koprodukčním trhu a pitchingovém fóru v Římě. O pár měsíců dříve získal podporu také od Státního fondu kinematografie.

Nvotová ve Světlonoci opět spolupracuje se scénáristkou Barborou Námerovou, která stála již za scénářem Špíny. Snímek se bude točit kolem ženy, která disponuje nejen silou a odvahou, ale i magickými schopnostmi. Film s prvky hororu a magického realismu si podle režisérky bere inspiraci ze slovenských bájí a pověstí. Odehrávat se bude v osamělé chatě uprostřed hor a lesů, takže mezi jedno z témat bude patřit i vztah člověka a přírody.

Filmařka v nedávném rozhovoru pro magazín Cineuropa potvrdila, že otázka postavení žen ve společnosti je jí nadále velmi blízká. "Ženy sice už dnes nikdo neupaluje na hranici, ale pořád jsou démonizované pro svoji neskrývanou sexualitu, emocionalitu nebo reprodukční práva... Dřív se nám říkalo 'čarodějnice', dnes jsme nálepkované jako 'děvky'," uvedla Nvotová.

Světlonoc je aktuálně ve fázi castingu, natáčet se začne příští rok.

Zpět

Sdílet článek