Severské webseriály i zrestaurovanou klasiku nabídne Juniorfest

28. 10. 2022

Zrestaurovanou verzi Ukradené vzducholodi Karla Zemana, nové české pohádky Tajemství staré bambitky 2 nebo Princezna zakletá v čase 2 v doprodovu tvůrčích delegací či výběr webseriálů z produkce severských veřejnoprávních televizí nabídne 15. ročník mezinárodního filmového festivalu pro děti a mladé publikum Juniorfest, který se koná od 4. do 10. listopadu 2022 v šesti městech Plzeňského kraje. K Plzni, Domažlicím, Dobřanům, Přešticím a Horšovskému Týnu se festival nově rozrostl i do Klatov. Juniorfest obsadí Kolonádu, Kino Šumava a Refektář jezuitské koleje. Plzeňští návštěvníci mohou nově zhlédnout filmy v aule Gymnázia Františka Křižíka.

Festival nabízí soutěž celovečerních animovaných filmů, dětských filmů a filmů pro mladé publikum. Každá z nich uvede šestici snímků. Animovaná sekce představí například nizozemský film Kvík o darovaném prasátku. V dětské sekci se objeví koprodukční Kulíšek a ze sekce pro mladé diváky může zaujmout Comedy Queen, švédský snímek o plnění vlastních snů a snaze vypořádat se se smrtí matky. Soutěžní snímky hodnotí odborná porota. Po dvou letech do ní usednou nejen čeští, ale opět i zahraniční filmoví profesionálové. Na Juniorfest dorazí ředitelka polského festivalu Kids Kino a programová ředitelka vzdělávacího oddělení asociace New Horizons Kamila Tomkiel-Skowronska nebo zakladatel prvního německého divadla, v němž děti hrají role napsané pro děti, Thomas Heinemann. Z českých zástupců přijali roli porotců například režisér Karel Janák nebo Michaela Pavlátová, režisérka animovaného filmu Moje slunce Mad (2021). Dalším hostem festivalu bude německý herec Erdogan Atalay známý ze seriálu Kobra 11 jako vrchní komisař Semir.

Novinkou je již zmíněná sekce webseriálů. Ta má za cíl představit především produkci severských veřejnoprávních televizí, které se otevřeně věnují závažným tématům. Vedle příběhu Hashtag o severských riots, jež vychází ze skutečné události na instagramové scéně, nabídne program také mysteriózní teenage horor Kryptid o mýtickém živočichovi ze severských dějin.

Součástí Juniorfestu je i program pro profesionály a studenty filmových škol. Industry Days nabídnou například producentský panel na téma filmové produkce pro děti a mladé publikum a diskusní pořad s dramaturgyní Janou Čížkovskou a publicistou Sašou Michailidisem na téma současných trendů ve tvorbě webseriálů a on-line produkce pro mladé publikum. Workshop Green Filming představí téma udržitelného natáčení, včetně příkladů z realizace minisérie Král Šumavy, která vznikala v květnu letošního roku v okolí Padrťských rybníků a v Kostele sv. Václava ve Skořicích. Odborný program nabídne i masterclass estonského animátora Meelise Aruleppa, jenž současně usedne do zahraniční poroty, a dále setkání s Lenkou Szántó. Ta představí novou tvorbu pro placenou platformu VOYO.

Část letošního industry programu se bude odehrávat i na půdě brněnské Masarykovy univerzity. Tam zamíří v rámci připravovaného přednáškového cyklu hosté festivalu Noel Brown, Renate Zylla, Gert K. Münterfering nebo Marijke de Valck. Všichni jmenovaní se profesionálně zabývají dětským filmem. Kromě toho se Juniorfest podílí na organizaci mezinárodní konference CEE Animation Forum, která proběhne 2. a 3. listopadu v plzeňském DEPO2015. Událost přivítá na 120 filmových profesionálů z celé Evropy.

Zpět

Sdílet článek