Mezipatra zkouší Prolomit ledy

4. 11. 2022

Deset filmů nabídne žánrově rozmanitá soutěž 23. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra. Mezi nimi například francouzský snímek Pět ďáblů (Les Cinq diables), který byl uveden v Cannes. Magický příběh vyprávěný pohledem dívky s nadpřirozenými schopnostmi se dotýká tématu rodinných tajemství a přitažlivosti, která neztrácí na síle ani po dlouholetém odloučení. V hlavní roli Adèle Exarchopoulos známá ze snímku Život Adèle.

Tématem ročníku je Prolomit ledy. Téma odkazuje k vystoupení z komfortní zóny a k odvaze, která je nutná pro překonání vlastního stínu. To se daří hrdinům*hrdinkám celkem 71 snímků v programu, které budou k vidění v Praze (3.–⁠10. listopadu) a Brně (11.–⁠18. listopadu). Výhodné festivalové permanentky jsou stále v prodeji.

V soutěži je i izraelské sociální drama Slušný občan (אזרח מודאג), které festival zahájilo, debut rakouské režisérky Clary Stern Na tenkém ledě (Breaking the Ice) o mantinelech i trápeních první lásky. Coming-of-age snímek ukazuje, že výzvy dospívání nejsou zas tak vzdálené tomu, co prožíváme v každém věku. Brazílii reprezentuje snímek Paloma o hrdince, která touží po tradiční svatbě v kostele, což jí není vzhledem k genderové identitě umožněno.

Součástí letošního programu jsou dále dokumenty, retrospektiva, distribuční filmy značky Queer Kino, krátkometrážní soutěž nebo bohatý doprovodný program. Zvláštní pozornost si zaslouží především blok krátkých snímků z Ukrajiny, které do programu vybral letošní porotce Bohdan Zhuk z kyjevského festivalu Melodist. Čtyři příběhy bloku Ukraine Is Queer přinášejí unikátní svědectví queer lidí, kteří i přes hrůzy války neztrácejí naději a odvahu hledat smysl života.

Celý program a informace o výhodných permanentkách najdete na stránkách festivalu.

Zpět

Sdílet článek