Kočka, červ a židle / Suzume

17. 8. 2023 / Dan Krátký
kritika
Placený

Ačkoli má filmař a animátor Makoto Šinkai silnou pozici v japonském filmovém průmyslu, v České republice byly jeho filmy Your Name, Zahrada slov či 5 centimetrů za sekundu oslavovány především na tematicky zaměřených akcích a festivalech. Do české distribuce se takto široce dostává poprvé novinka Suzume, jedno z nejnavštěvovanějších anime všech dob v domácím Japonsku. 

Šinkai často vypráví o dospívajících, kteří sní o jiném životě a najednou je z rutiny vytrhne něco nečekaného až nadpozemského. Možná nejsilnější stránkou jeho filmů jsou právě barvitost a laskavost, s níž vykresluje každodenní život, ale také síla autorské představivosti tvořící hravé fikční světy. V jeho tvorbě se výrazně potkávají dva aspekty – každodennost a fantasknost. Někdy spolupracují (jako v případě Your Name), jindy se ruší (Children Who Chase Lost Voices from Deep Below). Suzume nachází jistou symbiózu, ale přesto zůstává nejsilnější v situacích, kdy sledujeme běžný život. 

Východisko příběhu Suzume je stejně jednoduché jako bizarní. Sedmnáctiletá Suzume potkává tajemného mladíka, který zachraňuje Japonsko před katastrofami. Cestuje po...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Tom Cruise

148 / srpen 2023
Více