Od anekdoty k anekdotě / Český komediální webseriál

17. 10. 2023 / Jana Jedličková
téma
Placený

Komediální televizní seriály patří ke stálicím tuzemské televizní zábavy. Televizní a filmová kritika se však prozatím věnuje převážně komediálním pořadům televizních vysílatelů nebo globálních streamovacích portálů. Trochu stranou zájmu stojí webové seriály, jež se formálně často ocitají na pomezí obsahů vytvářených na sociálních sítích a obsahů určených právě streamovacím portálům a platformám. V porovnání s celoplošnými televizemi přitom mají podstatně širší možnosti, o čem a jak vyprávět.

Webseriály se na internetu objevily ve druhé polovině devadesátých let, ačkoli tehdy nevypadaly jako dnes a s televizní tvorbou bychom je patrně příliš nespojovali. V devadesátých letech představovaly spíše doplňkovou variantu pro mediální obsahy, nebo neoficiální fanouškovskou tvorbu rozvíjející původní mediální příběhy. Naopak nynější web seriály bývají nezřídka oficiální součástí profesionální mediální produkce a jedním z hlavních diváckých lákadel on-line portálů a platforem.

Jejich reflexe se podobně jako u televizní serializované fikce soustřeďuje primárně na dramatickou tvorbu. Komediální projekty jsou sice divácky atraktivní a často zaznamenávají i obchodní a marketingový úspěch, ale jako bychom je nebrali tak vážně v porovnání s web seriály typu ...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Současná česká komedie

149 / říjen 2023
Více