Ve víru živlů / Animace na pokraji technického umění

21. 2. 2024 / Veronika Hanáková
téma
Placený

Mezi mnoha otázkami o osudech filmové animace po nástupu umělé inteligence stojí za pozornost i samotná historická evoluce tohoto odvětví kinematografie. Filmová animace je totiž už více než dvě dekády zcela závislá na digitálních softwarech. V tomto ohledu mohou nové technologie sehrát pozitivní roli, což dokládá i nejnovější produkce studia Disney, které v dané oblasti podniká vlastní výzkumy. Právě díky uplatnění umělé inteligence budou jeho výtvory technicky čím dál vyspělejšími spektákly.

Animovaný film 101

Filmová animace je umění, které vytváří iluzi pohybu pomocí rychlého sledu statických obrázků, kreseb nebo počítačově generovaných snímků. Její historii lze zjednodušeně vnímat jako postupný vývoj směřující k preciznější simulaci pohybu na plátně i ve výrobě. Animované postavy působily stále více jako „živoucí“ entity a dělba práce animátorů se zpřesňovala a zdokonalovala za účelem zrychlení a zefektivnění celého procesu. Přestože je to reduktivní pohled, aplikovatelný pouze na vývoj v rámci velkých produkcí, můžeme se od něj odrazit pro úvahy o současné podobě animované tvorby.

V případě společností jako Disney, Pixar (zakoupené a zařazené do mediálního konglomerátu Disney v roce 2006), Sony Pictures Animation,...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film a umělá inteligence

151 / únor 2024
Více