Romantika pod dekou / Nehty

6. 5. 2024 / Petra Chaloupková
mimo kino
Placený

V nabídce platformy Apple TV+ se objevil druhý celovečerní snímek řeckého režiséra Christose Nikoua nazvaný Nehty. Ten o tři roky dříve debutoval Jabky, vřele přijatou meditací o ztrátě paměti a identity. Jeho novinka se vrací k melancholické poetice a zastřenému dystopickému bezčasí, v němž se nenápadně odvíjí romance předurčená ke špatnému konci.

Nehty představují svět, ve kterém je člověk postrádající celoživotního partnera méněcenným článkem společnosti. Mít možnost pochlubit se druhou polovičkou znamená vystoupat na nejvyšší patro sociální hierarchie a přeneseně i záruku doživotní spokojenosti. Jenže kde lze získat jistotu, že jste našli pravou lásku? Naštěstí existuje řešení. Respektive existuje přístroj podobající se podivně zastaralé mikrovlnce, do nějž stačí vložit vytrhnuté nehty dvou zájemců, a pár chvil nato se na obrazovce objeví procentuální zhodnocení jejich kompatibility.

Pár Anna a Ryan mají na rozdíl od naprosté většiny testovaných to štěstí, že jim počítač vyhodnotil jejich soužití na sto procent. Nikoho vhodnějšího podle vědy už nemají šanci najít, přesto začnou mírumilovnou Annu (Jessie Buckley) přepadat pochybnosti, když Ryan (Jeremy Allen White) pravidelně dává přednost...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Jane Campion

152 / květen 2024
Více