Život je pes / Profil režisérky Anny Wowry

6. 5. 2024 / Petra Chaloupková
profil
Placený

Má za sebou studium slavistiky a filozofie v Krakově, varšavskou Wajda Schoola v současnosti je v pátém ročníku pražské FAMU na katedře režie. V posledních měsících stihla polská rodačka Anna Wowra nadto získat ocenění za nejlepší režii hraného filmu a nejlepší realizovaný scénář na FAMUFESTU a nominaci na studentskou Cenu Magnesia za film Jsme v tom spolu.

Její absolventský snímek nahlíží do světa dospívajících dívek s netradiční syrovostí a brutalitou. Jak ve smyslu nečekaně násilného vyvrcholení, tak nepřefiltrovaným jazykem a bezprostředními hereckými výkony titulního tria. Teen drama se odvíjí mezi třemi odvěkými kamarádkami, jimž na poloprázdném maloměstě nezbývá nic jiného než zabíjet čas společným popíjením, pokuřováním a sněním o tom, jak z rodiště co nejrychleji vypadnout. Zpočátku pohodová vztahová dynamika ale postupně hořkne a graduje od jízlivého popichování přes šikanu až k výbuchu násilí.

Režisérka uvádí, že ji ke zpracování námětu dovedla paralela s vlastní zkušeností a šok z vyústění konfliktu. „Pocházím z malého dělnického města, kde byly pocity omezenosti a špatných perspektiv ochromující. Jako dospívající holka jsem několikrát zažila verbální šikanu a také jsem u vrstevníků pozorovala časté násilí a překračování...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Jane Campion

152 / květen 2024
Více