Obezděná krása / Zóna zájmu

6. 5. 2024
Placený

Obezděná krása / Zóna zájmu

Julia Pátá

 

Zóna zájmu

TheZoneofInterest, USA, VB, Polsko 2023, režie a scénář: Jonathan Glazer, kamera: Łukasz Żal, střih: Paul Watts, hudba: Mica Levi, hrají: Christian Friedel, Sandra Hüller ad., 105 minut, distribuce v ČR: Aerofilms (premiéra v ČR: 15. 2. 2024)

 

V perštině znamená slovo ráj zahradu obehnanou zdí. Lemovaná šeříky, růžemi a červenými máky odděluje krásu a bezpečí od zkaženého a hříšného světa na druhé straně. Co když ale lipové stromořadí a barevné záhonky zdobí vstup do domu velitele koncentračního tábora a hned za mohutnou hradbou se odehrává nejkrvavější zločinmoderní historie? Oscarem oceněná Zóna zájmu ukazuje, že krása není samoúčelná a tenká dějinná linie odděluje oběť od pachatele.

 

Jonathan Glazer se ve své skromné filmografii nikdy nespokojil s konceptuální přímočarostí. Ať už v gangsterce Sexy Beast, psychologickém fantasy dramatu Zrození nebo ponurém sci-fi Pod kůží, vždy se mu dařilo do hávu žánrových filmů subtilně vplétat úvahy o základních podmínkách lidského bytí, posilující moci lásky, strachu z cizího, ztrátě blízké osoby. Jeho v pořadí čtvrtý snímek Zóna zájmupředstavuje formálně nejexperimentálnější a příběhově nejjednoduššípočin osmapadesátiletého...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Jane Campion

152 / květen 2024
Více