Na cestě k osvobození / Hrdinky filmů Jane Campion

7. 5. 2024 / Janis Prášil
téma
Placený

Ve většině snímků novozélandské režisérky stojí v centru pozornosti žena a její poměr k patriarchálnímu uspořádání světa. Přestože se na první pohled může zdát, že jádrem příběhů je souboj pohlaví, jedná se o ideologicky zjednodušené čtení. Cena, kterou postavy za svoje „vítězství“ platí, je totiž zdrcující. Otázkou tedy není, kdo vyhraje, ale co musí postavy obětovat a jak vlastně vypadá svoboda, již si vybojovaly. 

Milenky a vrazi
Celovečerní debut Jane Campion Sweetie (1989) nabízí – ve srovnání s jejími pozdějšími kostýmními dramaty s propracovanou psychologií postav –wesandersonovsky sebe reflexivní vesmír variací a obměn. Ústřední dvojice Kay a Louise právě prochází partnerskou krizí. Campion pracuje s jasnou symbolikou odkazující na manželství nasycené destruktivními rysy. Vztah páru připomíná suchou větev, již žena schovává pod postelí. Zatímco pro jejího manžela je strom symbolem života, pro ni je to strašák, který ji omotává kořeny. Kay formuje vztah s Louisem podle obrazu manželství, který si přinesla od rodičů.

Zatímco Kayina matka opouští rodinu a vydává se hledat samu sebe do homo erotického prostředí mužů v kloboucích a kovbojských botách, otec svou svazující a nekritickou láskou...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Jane Campion

152 / květen 2024
Více