MFF Ostrava Kamera Oko ocenil film Alberta Serry

3. 10. 2014
Včera skončil šestý ročník festivalu Ostrava Kamera Oko, mezinárodní přehlídky zaměřené na kameramanskou tvorbu. Hlavní cenu získal španělský film Alberta Serry Historka o mojí smrti, ve které se potkává Casanova s hrabětem Drákulou. Serrův snímek vloni získal Zlatého leoparda na MFF v Locarnu. Ostrava Kamera Oko pak ocenil španělského kameramana filmu Jimmyho Gimferreru. Zvláštní cenu poroty získal kameraman Marcell Rév za práci na maďarském filmu Kornéla Mundruczóa Bílý bůh.

V Krátkometrážní sekci převzal ocenění český kameraman Lukáš Milota, který natáčel snímek Pevnost (režie Olmo Omerzu). Cena poroty připadla Marku Dvořákovi za film Retriever.

Festivalové projekce tentokrát probíhaly i na nových místech, v kinech ve Frýdku-Místku a v Havířově. Součástí oficiálního začátku přehlídky, na kterém se promítal poslední film Davida Cronenberga Mapy k hvězdám, pak bylo i slavností zahájení provozu nového "největšího nekomerčního 3D kina v ČR", kinosálu Světa techniky v Dolních Vítkovících.

Ostrava Kamera Oko dále pod svou distribuční značkou Cinema Glok uvede do běžné české distribuce dva filmy z letošního programu. Prvním z nich je dokument Druhý valčík (Steaua:Dinamo 1988) rumunského tvůrce Cornelia Porumboia, ve kterém sám režisér se svým otcem-tehdejším rozhodčím komentuje záznam dávného fotbalového utkání. Tento film byl na festivalu uváděn ve speciální projekci s živým dabingem. Druhým snímkem, který festival vypustí do distribuce, je venezuelské drama Příšerný vlasy, které loni vyhrálo hlavní cenu ve španělském San Sebastianu. Film se v českých kinech objeví v listopadu letošního roku.

Zpět

Sdílet článek