Kamil Fila se z Respektu přesouvá na vlastní filmový web

19. 1. 2016
Filmový kritik Kamil Fila, který na přelomu roku skončil v týdeníku Respekt, spustí své vlastní webové stránky o filmu, televizi i nových médiích. Stránky ponesou název Ještě větší kritik, než jsme doufali (jestevetsikritik.cz). Obsah webu bude možné si předplatit za 50 Kč měsíčně. Pouze část textů bude k dispozici zdarma. Informaci zveřejnil server Mediář.

Podle Fily bude web obsahovat pouze jeho texty. Běžné články by měly přibývat jednou denně. K nim navíc kritik připojí také jeden týdenní speciální text, který by svým větším rozsahem nemohl vyjít v klasických tištěných médiích. Zároveň se na stránkách objeví i archiv autorových významnějších textů. Žánrový rozptyl bude široký, od recenzí, rozhovorů až po videorecenze. Na nich bude Fila spolupracovat s kritiky z Radia Wave, Alešem Stuchlým a Vítem Schmarcem.

„Z Respektu v žádném případě neodcházím ve zlém, vycházeli mi v něm vždy maximálně vstříc a jeho editorská praxe mě nutila psát lepší texty. Ale přece jen píšu raději pod tlakem inspirace než povinnosti. Uvědomil jsem si, že už patnáct let píšu na objednávku, kdy musím něco vyrobit do určené doby na určené téma s určeným počtem znaků. A po patnácti letech mě to přestává bavit. Psaní na webu umožňuje jít do hloubky a do rozsahu, jaký tištěná média neumožňují, navíc budu sám sobě pánem a budu si moci témata i dobu zpracování určovat sám,“ zdůvodnil svoji volbu Fila.

Web odstartuje v průběhu příštího týdne. Jako první text chce Fila zveřejnit recenzi na film Lída Baarová režiséra Filipa Renče.

Zpět

Sdílet článek