Vítěz Famufestu si Parádně pokecal

1. 12. 2014
Letošní ročník festivalu studentských filmů Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění Famufest vyhrála absurdní komedie Parádně pokecal režiséra Tomáše Pavlíčka. Kromě hlavního ocenění získal snímek také cenu za nejlepší scénář. Parádně pokecal vypráví příběh mladého Štěpána, který po řadě osobních nezdarů začíná pracovat v maloměstském callcentru. Pavlíčkův film se přitom spoléhá na absurdní poetiku a stylizované dialogy, kterými se pokouší zachytit komunikační problémy současné mladé generace. Snímek byl součástí sekce Fórum nezávislých na letošním karlovarském festivalu, hrál se i na jiných českých festivalech (Fresh Film Fest, LFŠ) a do řádné kinodistribuce jej uvedla společnost Aerofilms.

Sekci Hraný film na Famufestu vyhrál krátkometrážní snímek Amanitas režiséra Jakuba Šmída. Nejlepším dokumentem se stal film Stanislav Gross - Upřímně, který natočil Jan Látal pro cyklus České televize Expremiéři. V kategorii animovaných filmů zvítězil Martin Máj s groteskou Punch a Judy.

V hlavní porotě zasedli například maďarská režisérka Eszter Hajdú, zvukař Ivo Špalj nebo režisér Saša Gedeon. Jedním z hostů Famufestu byla také další maďarská režisérka Ágnes Kocsis, která v Praze přednesla svoji Masterclass a uvedla snímek Adrienna Pálová. Cenu za celoživotní dílo in memoriam udělili organizátoři přehlídky Věře Chytilové, dlouholeté pedagožce a vedoucí Katedry režie FAMU.

Zpět

Sdílet článek