V Berlíně bude soutěžit Malick, Greenaway nebo Dresen

15. 12. 2014
MFF Berlinale dnes oznámil první filmové tituly z nadcházející hlavní soutěže. Oproti minulému ročníku, na němž velká režisérská jména spíše absentovala, se v aktuálně ohlášeném seznamu objevuje hned několik atraktivních tvůrců.

Dlouho očekávaný snímek Knight of Cups v Berlíně představí Terrence Malick, který v posledních letech pracoval hned na několika projektech najednou. Na Malickových snímcích se často podílí řada hereckých hvězd, ale vzhledem k režisérovým neortodoxním produkčním i postprodukčním praktikám není dlouho jasné, kolik které postavy dostanou ve finálním sestřihu prostoru. V případě Knight of Cups byli do důležitých rolí obsazeni Christian Bale, Cate Blanchett a Natalie Portman a podle čerstvého traileru to vypadá, že všechny tři ve snímku uvidíme. Z upoutávky je patrné, že Malick poprvé v kariéře při natáčení tohoto snímku pracoval se stále populárnějšími GoPro kamerami. Texaský solitér v minulosti získal Zlatého medvěda za Tenkou červenou linii (1998).

Světovou premiéru v hlavní soutěžní sekci bude na Berlinale mít také další žijící klasik, Peter Greenaway. Britský režisér a pedagog, který rád mluví o smrti filmu, na únorovém festivalu představí snímek Eisenstein in Guanajuato o slavném sovětském montážníkovi. Současnou německou kinematografii zastoupí Andreas Dresen se svým novým filmem Als wir träumten (As We Were Dreaming). O některé z cen se bude ucházet i ruský snímek Pod electricheskimi oblakami (Under Electric Clouds) Alexeje Germana mladšího. Mimo soutěž pak v hlavní sekci festival uvede Popelku Kennetha Branagha.

65. Berlinale proběhne ve dnech 5. - 15. února 2015.

Zpět

Sdílet článek