Cesta ven vede nominace na Ceny české filmové kritiky

7. 1. 2015
V nominacích na Ceny české filmové kritiky má největší zastoupení snímek Cesta ven, který bude mít šanci uspět v šesti kategoriích. Drama režiséra Petra Václava o mladé Romce, která se navzdory nepříznivým okolnostem snaží zlepšit svoje životní podmínky, je kromě jiného adeptem na nejlepší film uplynulého roku. Spolu s Cestou ven se v této nejprestižnější kategorii střetnou další dva snímky, Pojedeme k moři Jiřího Mádla (pět nominací) a Fair Play Andrey Sedláčkové (čtyři nominace).

Václav, Mádl a Sedláčková se potkají také v kategoriích Nejlepší režie a Nejlepší scénář. V hereckých kategoriích už je zastoupení filmů širší. Mezi dvojici Klaudia Dudová (Cesta ven) - Judit Bárdos (Fair Play) vklouzla Tatiana Vilhelmová z Díry u Hanušovic. Mužská herecká kategorie čítá dokonce pětici nominovaných, mimo jiné Martina Fingera z filmu Krásno nebo Bolka Polívku z Andělů všedního dne. Po jedné nominaci získaly také filmy Hany a Místa - oba za kameru.

Titul Nejlepší dokumentární film roku může získat povídkový Gottland, úspěšný portrét tunerů K oblakům vzhlížíme (vítěz z MFDF Ji.hlava) a film Magický hlas rebelky o zpěvačce Martě Kubišové. Objevem roku se stane buď Klaudia Dudová, Jiří Mádl nebo režisér a scénárista Tomáš Pavlíček za film Parádně pokecal (vítěz Famufestu).

Vyhlášení vítězů a předání pátých Cen české filmové kritiky proběhne 24. ledna v pražském Divadle Archa.

Zpět

Sdílet článek