Zulawski dokončuje metafyzický noir podle Gombrowicze

9. 1. 2015
Koncem minulého roku skončilo natáčení nového snímku Cosmos režiséra Andrzeje Zulawského. Polský tvůrce se s tímto metafyzickým noirovým thrillerem vrací po dlouhých patnácti letech od svého zatím posledního dokončeného filmu La Fidélité.

Cosmos je adaptací stejnojmenného románu spisovatele Witolda Gombrowicze. Dva mladíci v něm z Varšavy utíkají na venkov, aby přišli na jiné myšlenky. Nacházejí azyl v hotýlku postaršího páru, který zde žije s krásnou dcerou a nevzhlednou služkou. Odpočinek mladých mužů ale brzy začnou narušovat záhadné události a poklidná atmosféra nepříjemně zhoustne.

Zulawski do své adaptace obsadil francouzské herečky Sabine Azéma (Milovat, pít a zpívat) a Clémentine Pons a Portugalku Victórii Guerra. Mužské role ztvárnili Jean-François Balmer (Holy Motors), Johan Libéreau (Sestra) a Jonathan Genet.

Gombrowiczova kniha, která s humorem nahlíží na křehkost lidské mysli a hledání smyslu v chaosu lidské existence, se zdá být ideálním materiálem pro Zulawského, jenž podobná témata zkoumal například v uměleckém sci-fi eposu Na stříbrném glóbu. Pokud Cosmos nebudou provázet žádné zásadní postprodukční komplikace, mohl by se už letos objevit v premiéře na některém světovém festivalu.

Zpět

Sdílet článek