Ji.hlava představí tvorbu Artavazda Pelešjana i Thora Heyerdahla

14. 10. 2015
Hostem 19. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů bude legendární režisér Artavazd Pelešjan. Arménský filmař, jehož tvorba se pohybuje na hranici mezi hraným, avantgardním a dokumentárním filmem, povede na festivalu masterclass. V rámci sekce Průhledná bytost Ji.hlava uvede retrospektivu Pelešjanovy tvorby, studentským snímkem Začátek (1967) počínaje, krátkým filmem Život (1993) konče.

Další osobností světového dokumentárního filmu, jejíž dílo Ji.hlava představí, bude norský filmař-dobrodruh Thor Heyerdahl. Na festival také osobně přijede norský dokumentarista Thomas Østbye (Pryč z Norska a Představa o Emanuelovi), který povede jednu z režisérských masterclass, či televizní producent Thomas Hellum, jenž je zodpovědný za boom kolem žánru Slow TV.

Masterclass na Ji.hlavě povede také ruský dokumentarista Viktor Kossakovsky, jehož celovečerní film Ať žijí protinožci! (2011) do českých kin letos uvedla společnost Doc Alliance Films. Mezi přednášejícími bude i německý kameraman a režisér Fred Kelemen, který se proslavil jako spolupracovník Bély Tarra, nebo chorvatský režisér Lordan Zafranovič.

MFDF Ji.hlava tento rok proběhne v termínu 27.10. - 1.11.

Zpět

Sdílet článek