Íránský vítěz z Rotterdamu si (ne)plní rockový sen

6. 2. 2016
Vítězem 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu se stal film Radio Dreams íránského režiséra Babaka Džalalího. Hrdinou snímku je íránský spisovatel Hamid, který po emigraci do San Francisca začne šéfovat perské radiové stanici. Když do vysílání zavítá afghánská rocková kapela Kabul Dreams, Hamid se jejím členům rozhodne splnit sen a domluví jim setkání s legendární skupinou Metallica. Ve filmu se v malé roli objeví také skutečný bubeník Metallicy Lars Ulrich.

Oproti předchozím ročníkům rotterdamské přehlídky, kdy se o hlavní cenu dělily tři filmy, je nyní vítěz pouze jeden. Počet soutěžních filmů se zároveň zúžil z patnácti na osm. Jde o změny, které provedl nový ředitel festivalu Bero Beyer. Podle něj je navíc důležité, aby snímky po svém uvedení v soutěži získaly distributora. "Když se snímku nikdo neujme, uvedeme jej do distribuce sami," uvedl Beyer, který má za sebou dlouholetou kariéru filmového producenta.

Zvláštní cenu poroty za výjimečný umělecký počin v oblasti zvuku získal v Rotterdamu snímek La última tierra paraguayského debutanta Pabla Lamara. U diváků uspěl další jihoamerický film Objetí hada, který svoji úspěšnou cestu napříč festivaly zahájil již loni vítězstvím v paralelní canneské sekci Dva týdny režisérů.

Zpět

Sdílet článek