Netflix jedná o uvedení nedokončeného filmu Orsona Wellese

13. 4. 2016
Internetová televize Netflix nabídla pomoc s dokončením snímku The Other Side Of The Wind, který Orson Welles připravoval a natáčel mezi lety 1970 a 1976. Dlouholeté snahy o uvedení Wellesova nedokončeného filmu měly naposledy vést k premiéře v roce 2015, ale z finančních důvodů došlo ke zpoždění. Navazující crowdfundingová kampaň na serveru Indiegogo přinesla producentům více než 400 tisíc dolarů, ale na finalizaci postprodukčních prácí stále peníze schází.

Netflix se proto nabídl, že projektu pomůže částkou 5 milionů dolarů. Dohoda má zároveň obnášet práva na exkluzivní uvedení na největším světovém VOD kanálu, společně s doprovodným dokumentem o vzniku Wellesova filmu. Netflix nyní jedná s Wellesovou bývalou partnerkou Ojou Kodar, která u projektu figuruje jako producentka. Podle producenta Franka Marshalla je vše na dobré cestě a premiéra snímku by se mohla uskutečnit ještě do konce tohoto roku.

The Other Side Of The Wind je satirou hollywoodského filmového průmyslu, v němž se v 60. a 70. let postupně rozpadal klasický studiový systém a naopak začínala éra Nového Hollywoodu. Formálně eklektický snímek, natočený na 8mm, 16mm a 35mm film, je příběhem 70letého režiséra Jakea Hannaforda, který se touží vrátit na vrchol. Součástí snímku je také film ve filmu, Hannafordovo ambiciózní umělecké drama The Other Side Of The Wind, u kterého se prý Welles inspiroval tvorbou Michelangela Antonioniho. Hlavní roli ve Wellesově filmu hraje John Huston, dále zde účinkují Peter Bogdanovich, Oja Kodar, Dennis Hopper a další.

Zpět

Sdílet článek