V Karlových Varech bude soutěžit Hřebejk, Němec i Hajdu

31. 5. 2016
Pokud loni do soutěžního programu karlovarského festivalu výrazně zasáhli mladí čeští filmaři, letos zde budou domácí kinematografii zastupovat především režisérské stálice. Svůj šestnáctý celovečerní snímek Učitelka představí v Hlavní soutěži Jan Hřebejk. Film, který režisér nazval "Pupendem bez humoru", je dramatem o patologické manipulativnosti, odehrávajícím se v době normalizace. Ve slovensko-české koprodukci, natočené podle scénáře Petra Jarchovského, hrají Zuzana Mauréry, Martin Havelka nebo Ondřej Malý.

O Křišťálový globus se tento rok utká také poslední film Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad, který po režisérově smrti letos v březnu dokončovali jeho spolupracovníci. Do autobiografického portrétu, volně vycházejícího z publikace Nepodávej ruku číšníkovi, Němec obsadil Jiřího Mádla, Karla Rodena nebo Tatianu Pauhofovou.

Film Rodinné štěstí uvede v Hlavní soutěži maďarský tvůrce Szabolsc Hajdu, autor nekompromisního sportovního dramatu Bílé dlaně. Hvězdný italský herec Toni Servillo, známý z filmů Paola Sorrentina, bude k vidění ve filozofické detektivce Zpovědi režiséra Roberta Andòa.

Do soutěžní sekce Na východ od západu dramaturgové karlovarského festivalu zařadili mimo jiné debut Polednice českého režiséra Jana Sádka. Sekci zahájí černá komedie Attily Tilla Takoví normální vozíčkáři o teenagerech upoutaných na invalidní vozík, kteří vytvoří gang nájemných vrahů.

Dvojice českých snímků se také zapojí do Soutěže dokumentárních filmů. Režisér Miroslav Janek zde představí novinku Normální autistický film. Mladou generaci bude reprezentovat duo Tomáš Bojar, Rozálie Kohoutová se svým dokumentem FC Roma o juniorském fotbalovém týmu složeném převážně z romských hráčů. Renomovaný filmař Vitalij Manskij uvede v dokumentární soutěži snímek Příbuzní na téma ukrajinsko-ruského konfliktu.

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary zahájí historické drama Seana Ellise Anthropoid o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Festival proběhne v termínu 1. - 9. 7.

Zpět

Sdílet článek