San Sebastian v soutěži uvede režijní debut Ewana McGregora

6. 8. 2016
Mezinárodnímu filmovému festivalu v San Sebastianu se každý rok podaří získat několik cenných soutěžních filmů, které propadnou sítem Locarna a Benátek. Letos je jedním z takových úlovků režijní prvotina skotského herce Ewana McGregora s názvem American Pastoral. Filmová adaptace stejnojmenného, Pulitzerovou cenou vyznamenaného románu Philipa Rotha vypráví dramatický příběh americké rodiny, kterou v 60. letech rozdělí společenské nepokoje. Rothova kniha odkazuje k řadě reálných událostí, například k aféře Watergate nebo civilním nepokojům v Newarku. McGregor, který rovněž ztvární hlavní roli židovského byznysmena, do svého debutu obsadil Jennifer Connelly, Dakotu Fanning nebo Ruperta Evanse. Hudbu složil oscarový Alexandre Desplat.

O Zlatou mušli bude na španělské přehlídce soutěžit také Bertrand Bonello se svojí novinkou Nocturama. Francouzský režisér tentokrát natočil thriller o skupině teenagerů, která obsadí pařížský obchodní dům. Bonello byl zatím vždy zvyklý uvádět svoje filmy premiérově v Cannes. Naposledy se na francouzské přehlídce objevil před dvěma lety s biografickým snímkem Saint Laurent.

Svůj osmnáctý celovečerní film přiveze do San Sebastianu korejský tvůrce Hong Sang-soo. Loňský vítěz z Locarna i tento rok představí další variaci na svoje oblíbené téma vztahových problémů. Hrdinou bude opět umělec, patrně filmový režisér.

Ze sedmi prozatím odtajněných soutěžních titulů zmiňme ještě britské dobové drama Lady Macbeth, v němž mladá Katherine hledá cestu ven z tísnivého manželství se starším bohatým průmyslníkem. Snímek jako svůj filmový debut natočil zkušený divadelní režisér William Oldroyd.

Ocenění za celoživotní přínos kinematografii v San Sebastianu převezme americká herečka Sigourney Weaver. V evropské premiéře se zde bude hrát také očekávaný politický thriller Snowden režiséra Olivera Stonea. 64. MFF San Sebastian se uskuteční v termínu 16. - 24. září.

Zpět

Sdílet článek