Gilliam začal konečně natáčet prokletého Dona Quijota

12. 3. 2017
Terry Gilliam před pár dny zahájil natáčení své sedmnáct let trvající noční můry, dlouho odkládaného, dosud stále nedokončeného filmu Muž, který zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quixote). Informaci zveřejnil server Indiewire.

Katastrofální nezdary Gilliamův vysněný snímek pronásledují od roku 2000, kdy dva dny od začátku natáčení zastihla nepřipravené filmaře potopa. Skutečnou ranou do vazu pak ale bylo zranění tehdejšího představitele titulní role Jeana Rocheforta. O celé kalamitě vznikl dokument Ztracen v La Mancha, který posléze získal kultovní status.

Komplikace se projektu nevyhly ani poté, co se jej v roce 2015 ujal Amazon. Natáčení mělo původně začít loni v říjnu, jenže pár dní předem vystavily stopku potíže s financováním. Gilliam tehdy v rozhovorech uváděl, že selhal portugalský producent Paolo Branco. Ten následně od filmu odstoupil právě kvůli neshodám s britským režisérem.

Gilliamův film vypráví o arogantním mladíkovi Tonym Grisonim, který se po letech vrací do své rodné španělské vesnice. Tam se přimotá k dobrodružstvím slavného bláznivého rytíře, jenž si jej splete se svým společníkem Sanchem Panzou. Gilliam do hlavních rolí obsadil Adama Drivera a Jonathana Pryce. Ve filmu se dále objeví Olga Kurylenko a Stellan Skarsgård.

Držíme palce, aby v boji s větrnými mlýny tentokrát všichni zúčastnění uspěli.

Zpět

Sdílet článek