Finále Plzeň uvede novinky od Jana Hřebejka a Andyho Fehu

9. 4. 2017
Jubilejní třicátý ročník festivalu Finále Plzeň zahájí 20. dubna svou předpremiérou první film nové trilogie Jana Hřebejka s názvem Zahradnictví: Rodinný přítel. Snímek z období německé okupace je melodramatem o třech mladých ženách a dvou dětech, čekajících na návrat svých vězněných mužů a otců.

Hřebejkova novinka se na Finále bude promítat v předpremiéře, stejně jako některé další tituly ze sekce První úlovek. Patří sem například devítidílný temný seriál Pěstírna z produkce kanálu Stream.cz. "První thriller na českém internetu" natočil režisér Andy Fehu, který před dvěma lety debutoval celovečerním hororem Nenasytná Tiffany.

Také letos je hlavním cílem Finále Plzeň představit divákům co nejucelenější obraz soudobé české a slovenské tvorby. Hlavním pilířem tak bude i letos soutěž celovečerních hraných a animovaných filmů, dokumentů a televizních a internetových projektů. O vítězích ocenění Zlatý ledňáček rozhodnou již tradičně tři odborné mezinárodní poroty, které budou vybírat ze 40 nominovaných soutěžních projektů z české a slovenské produkce. Nevybrané celovečerní filmy budou promítány bilančně v rámci přehlídky V síti roku 2016.

V kategorii Na vlně se publikum setká s aktuálními snímky jako jsou Bába z ledu Bohdana Slámy, Špína režisérky Terezy Nvotové nebo Pátá loď od Ivety Grófové, které jsou v distribuci uváděné od ledna do dubna 2017. Sekce U pramene nabídne krátké české i zahraniční studentské filmy, jež uspěly na zahraničních filmových festivalech.

Již pošesté si udrželo svébytné místo v programu promítání zahraničních filmů ze spřátelených evropských festivalů v rámci sekce Festival ZOOM. Letos se zapojilo Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko. Díky podpoře Česko-německého kulturního jara, které se koná k 20. výročí podepsání Česko-německé deklarace, vznikla pouze pro letošní ročník festivalu speciální sekce Německé kino. Budou zde uvedeny zejména filmy, které u nás nebyly v distribuci a také studentské filmy z prestižních německých filmových škol.

Součástí širšího programu bude také maraton oceňovaného seriálu HBO Europe Pustina, promítání internetového seriálu Semestr nebo projekce seriálu Kosmo včetně zážitkového odpoledne v netradičním prostoru planetária plzeňské Techmanie.

Zpět

Sdílet článek