Podle českých kritiků je nejlepším filmem roku snímek Špína

28. 1. 2018
Na slavnostním vyhlašování Cen české filmové kritiky bodovaly filmy slovenských tvůrců. Nejlepším filmem loňského roku se stal snímek Špína režisérky Terezy Nvotové, vyprávějící příběh znásilněné Leny. A v dokumentární kategorii zvítězil portrétní film Richard Müller: Nepoznaný režiséra Mira Rema.

Žádný z vítězných filmů ale rozdávání Cen kritiky výrazněji neopanoval, alespoň co se počtu získaných ocenění týče. Špína nakonec vyhrála ve dvou kategoriích. Kromě ceny za nejlepší film získala Tereza Nvotová také titul Objev roku. Dvě ceny si ze slavnostního ceremoniálu rovněž odnesli tvůrci filmu Bába z ledu, Bohdan Sláma za nejlepší scénář a Zuzana Kronerová za herecký výkon v hlavní roli.

Kontemplativní film Křižáček, který byl považován za jednoho z hlavních favoritů, nakonec uspěl pouze v jedné kategorii. Autor Václav Kadrnka si za svůj snímek inspirovaný básní Jaroslava Vrchlického odnesl cenu za režii.

V mužské herecké kategorii podle očekávání zvítězil Karel Roden, kterého kritici ocenili za jeho roli Jana Masaryka v historickém dramatu Masaryk Julia Ševčíka.

Svoji jedinou nominaci proměnil životopisný snímek 8 hlav šílenství o ruské básnířce Anně Barkovové, který za svoji výtvarnou koncepci získal cenu pro Nejlepší audiovizuální počin.

V kategorii Mimo kino, zahrnující audiovizuální projekty mimo kinodistribuci a jiné výrazné počiny spojené s audiovizí, vyhrál transmediální projekt Hranice práce Apoleny Rychlíkové a Saši Uhlové.

Zvláštní uznání za mimořádný přínos české filmové kritice bylo letos uděleno Evě Zaoralové, bývalé šéfredaktorce časopisu Film a doba a nynější umělecké poradkyni festivalu v Karlových Varech.

Výsledky a hlasování jednotlivých kritiků si lze nyní prohlédnout na oficiálním webu Cen filmové kritiky.

Zpět

Sdílet článek