Do soutěže v Benátkách zasáhne Reygadas, Nemes i Cuarón

25. 7. 2018
Z festivalu v Benátkách se v posledních letech stal jakýsi odrazový můstek pro hollywoodské filmy, jež mají ambici uspět na Oscarech a dalších výročních cenách. A při pohledu na dnes zveřejněný program 75. ročníku je zřejmé, že tutéž roli bude benátská přehlídka plnit i letos. K již dříve oznámenému zahajovacímu filmu První muž režiséra Damiena Chazella se přidali bratři Coenové s westernovou Baladou Bustera Scruggse, Alfonso Cuarón s rodinným dramatem Roma nebo herec a debutující režisér Bradley Cooper s remakem slavného hollywoodského muzikálu Zrodila se hvězda. Až na poslední jmenovaný snímek, který bude promítán mimo soutěž, všichni zasáhnou do bojů o Zlatého lva.

Benátky tento rok současně těží z toho, že konkurenční festival v Cannes odmítá zařazovat do svého line-upu filmy z produkce společnosti Netflix. Právě filmy Alfonsa Cuaróna a bratrů Coenů totiž patří do stáje internetového obra. K nim můžeme přidat i letos již druhý "breivikovský" thriller 22 July Paula Greengrasse (rovněž hlavní soutěž) a nově dokončenou hollywoodskou satiru Orsona Wellese The Other Side of the Wind, kterou Benátky promítnou v rámci mimosoutěžního programu.

Italské přehlídce se tento rok navíc podařilo získat několik pravidelných účastníků, či přímo odchovanců Cannes, které z oscarových ambic příliš podezřívat nemůžeme. Téměř tříhodinovou autobiografickou novinku Nuestro tiempo v hlavní benátské soutěži představí mexický auteur Carlos Reygadas. Dobový snímek Napszállta z Budapešti počátku 20. století zde uvede maďarský talent László Nemes. A svoje nové filmy na Lido dovezou i renomovaní francouzští tvůrci, držitel Zlaté palmy Jacques Audiard (anglicky mluvený debut The Sister Brothers) a Olivier Assayas (komediální film Doubles vies).

Mezi jedenadvacet titulů z hlavní soutěže se dále dostal hudební snímek Vox Lux mladého amerického režiséra Bradyho Corbeta, film se sugestivním názvem What You Gonna Do When the World's on Fire? režiséra Roberta Minerviniho, Peterloo britského veterána Mika Leigha, remake slavného giallo hororu Suspiria režiséra Lucy Guadagnina nebo historický film The Favourite řeckého tvůrce Yorgose Lanthimose.

Kompletní seznam jednotlivých sekcí uvádí oficiální web festivalu. MFF Benátky se letos uskuteční v termínu 29. srpna - 8. září.

Zpět

Sdílet článek