Benátky zahájí francouzská novinka Hirokazu Koreedy

18. 7. 2019

Zahajovacím filmem mezinárodního filmového festivalu v Benátkách bude snímek La vérité (Pravda) režiséra Hirokazu Koreedy. Japonský autor, který loni vyhrál s dramatem Zloději na festivalu v Cannes Zlatou palmu, tentokrát přichází se svým prvním francouzskojazyčným filmem. V hlavních rolích hvězdně obsazeného snímku se objeví Catherine Deneuve, Juliette Binoche a Ethan Hawke.

Koreedova Pravda vypráví o slavné francouzské herečce Fabienne, která právě publikovala své memoáry. Při té příležitosti se za ní z New Yorku vrací její dcera Lumir spolu s manželem a dětmi. Opětovné shledání matky a dcery vyústí v konfrontace, při nichž dojde na odhalování utajovaných pravd a vyřizování účtů.

Koreeda tak podle všeho natočil drama, které jako by vypadlo z filmografie francouzského režiséra Oliviera Assayase. Právě Assayasův chystaný thriller Wasp Network o kubánských politických vězních prý nebude včas hotový a v Benátkách se neobjeví. Místo v hlavní benátské soutěži by podle zdrojů blízkých dramaturgickému vedení festivalu měl mít zajištěné chilský auteur Pablo Larraín. Ten právě dokončuje rodinné drama Ema o bezdětném páru, kterému se po adopci dítěte začne rozpadat domácnost. Ve filmu se objeví Gael García Bernal nebo herečka Giannina Fruttero.

Finální lineup letošních Benátek budeme napjatě očekávat i zde v Česku. Právě na tento festival má namířeno zřejmě nejprestižnější domácí film letošního roku, Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Zda se mu podaří vměstnat se do vždy velmi nabité benátské soutěže, bychom měli vědět na přelomu července a srpna.

Mezinárodní porotě v letošních Benátkách bude předsedat přední argentinská režisérka Lucrecia Martel. Samotný festival proběhne ve dnech od 28. srpna do 7. září.

Zpět

Sdílet článek