Festival v Litoměřících ukáže rituály

29. 7. 2022

Intimní drama Hranice lásky debutujího Tomasze Wińskiho o (ne)možnosti naprosté svobody v partnerských vztazích zahájí 26. srpna 22. ročník Filmového festivalu Litoměřice (FIFELI). Přehlídka uvede i další český letošní debut, tragi-komedii o síle dezinformací a jedné české vesnici Kdyby radši hořelo, která měla letos světovou premiéru na Berlinale. Akci o dva dny později zakončí poetická Zahrada (1995) režiséra Martina Šulíka, který snímek do Litoměřic doprovodí. Tématem propojujícím letošní výběr jsou Rituály.

Ve výběru je tak například kolumbijský snímek Objetí hada z roku 2015, v němž režisér Ciro Guerra sleduje amazonského šamana Karamakate, jehož metody a tajemství se během čtyř dekád snaží pochopit západní vědci, krimi thriller ze skotského ostrova Proutěný muž (1973) o střetu věřícího detektiva a ostrovní sekty nebo dokumentární snímek Děti mlhy (2021) zachycující tradici únosu mladých dívek kvůli sňatku ve vietnamské komunitě Hmongů. Rituálům Jižní Ameriky a Afriky zachyceným ve filmu se bude věnovat samostatné pásmo.

Vedle filmů festival nabídne i doprovodný program v podobě koncertu kapely Bert & Friends, DJ setů a performance umělkyně Anny Ruth, debat s tvůrci nebo masterclass. Festivalovým dějištěm bude jako již tradičně Kino Máj, letní kino na Střeleckém ostrově a letos nově Divadlo K. H. Máchy. Kompletní program: https://fifeli.cz/program/22/komplet/

Zpět

Sdílet článek