Michael Bay zfilmuje útok na ambasádu USA v Libyi

30. 10. 2014

Michael Bay, který poslední roky své kariéry spojil především s megalomanskou blockbusterovou sérií Transformers, zřejmě natočí snímek o aktuálním, stále politicky ožehavém tématu. Film jménem 13 hodin bude dramatickou rekonstrukcí událostí z 11. září 2012, kdy na americkou ambasádu v libyjském Benghází zaútočili muslimští ozbrojenci. Při útoku byl zabit americký velvyslanec a spolu s ním další zaměstnanci úřadu.

Snímek bude sledovat šestici pracovníků americké ochranky, která se hrdinně snažila zabránit agresorům v postupu. Scénář, jenž vychází z nové knihy žurnalisty Mitchella Zuckoffa, napsal Chuck Hogan (Město, seriál The Strain). Pokud se bude film věrně držet své knižní předlohy, půjde o "pravdivý příběh oné osudné noci, která je dodnes zahalena tajemstvím a kontroverzemi." Vzhledem k tomu, že Bayovy filmy bývají často odsuzované jako militantní, zaslepeně patriotické a proamerické, ale zároveň jsou jinými vykládány jako satiry téhož, nebyl by Mr. Blockbuster pro 13 hodin špatnou volbou.

Zajímavé také je, že jednou z příčin bengházských nepokojů údajně byl americko-izraelský snímek Nevinnost muslimů, který proroka Mohameda vykresloval jako sukničkáře a podvodníka. Pro tvůrce 13 hodin se tak otevírá příležitost zreflektovat v připravovaném filmu i širší roli kinematografie a její potenciální vliv na společnost.

 

Zpět

Sdílet článek