Spielberg zfilmuje bibli videoherních geeků

26. 3. 2015
Steven Spielberg natočí adaptaci sci-fi románu Ready Player One (2011), který pojednává o dystopickém virtuálním světě. Knihu, jež v Česku vyšla s podtitulem Hra začíná, napsal jako svůj debut americký spisovatel Ernest Cline.

Děj populárního románu se odehrává v roce 2044, kdy svět sužuje ekonomická a energetická krize. Řada lidí proto z neutěšené všední reality utíká do virtuálního vesmíru OASIS, který je masovou videohrou. Tvůrce OASIS, již zesnulý miliardář James Halliday, rozesel po všech koutech svého univerza indicie, vedoucí k velkému pokladu. Hlavní hrdina, středoškolák Wade Watts, při svých toulkách umělým vesmírem o jednu z těchto indicií zakopne, a spustí tak nemilosrdný hon za miliardářovým dědictvím.

Kniha Ready Player One je přeplněná nejrůznějšími odkazy na popkulturu 80. let, jejichž luštění ostatně hraje důležitou roli i v samotném příběhu. Kromě jiného se protagonista při honbě za pokladem seznámí i s kompletními filmografiemi mnoha hollywoodských režisérů, např. Jamese Camerona, Stanleyho Kubricka nebo právě Stevena Spielberga. Mezi odkazy se v Clineově knize objevují také narážky na Indiana Jonese nebo E.T.ho - Mimozemšťana.

Také z tohoto důvodu bude zajímavé sledovat, jak se Spielberg s geekovskou předlohou vyrovná. Studiu Warner Brothers hrozí, že pro adaptaci románu, který na nepřeberných popkulturních aluzích zcela stojí, nedokáže sehnat k jednotlivým dílům potřebná práva. Jak ale ukázal například animovaný LEGO příběh, u atraktivních titulů nemusí jít nutně o problém.

Spielberg se bude Ready Player One věnovat nejdříve poté, co natočí adaptaci románu Roalda Dahla Obr Dobr. Ještě předtím režisér, který je neustále spojovaný s několika projekty najednou, dokončí historický špionážní thriller Bridge of Spies s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Zpět

Sdílet článek