Festival francouzského filmu připomene ženské ikony

29. 10. 2015
Slavné francouzské herečky 60. a 70. let uctí 18. ročník Festivalu francouzského filmu. Série projekcí dnes již klasických filmů, v nichž účinkovaly Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Jeanne Moreau, Isabelle Huppert, Fanny Ardant nebo Anna Karina, bude součástí speciální sekce ELLE(S). Na programu je například Pohrdání a Bláznivý Petříček Jeana-Luca Godarda, Jules a Jim Francoise Truffauta nebo Paraplíčka ze Cherbourgu Jacquese Demyho.

V rámci tohoto cyklu bude uveden také dokumentární film A ELLE stvořila ženu režiséra Davida Teboula, jehož součástí jsou exkluzivní rozhovory s módními návrháři, šéfredaktorkami a sociology. Archivní záběry přibližují ducha a módní trendy posledních šedesáti let. Snímek o historii časopisu ELLE zároveň ukazuje vzájemné prolínání světa filmu a módy.

Projekci Teboulova dokumentu doplní promítání jeho dalších dvou dokumentárních snímků věnovaných ikoně francouzské módy Yves Saint Laurentovi. Dokument o jeho módním salónu má název Yves Saint Laurent 5, avenue Marceau, snímek mapující život Saint Laurenta režisér nazval Yves Saint Laurent, jak šel čas.

Filmové projekce sekce ELLE(S) doplní panelová diskuze, které se kromě současné šéfredaktorky české verze časopisu ELLE Andrey Běhounkové zúčastní další hosté spojení s českou ELLE.

Festival francouzského filmu letos proběhne ve dnech 18. - 29. listopadu.

Zpět

Sdílet článek