Agnieszka Holland točí film o statečném velšském novinářovi

22. 4. 2018
Polská režisérka Agniezka Holland v těchto dnech natáčí svůj nový celovečerní film. Politický thriller s názvem Gareth Jones vypráví o velšském novinářovi, který ve 30. letech jako první zveřejnil informace o stalinském hladomoru na Ukrajině.

Dokudrama inspirované skutečnými událostmi začíná v Moskvě, kam se Jones vydává, aby se pokusil udělat rozhovor s Josifem Stalinem. Poté, co jej americká novinářka Ada Brooks zasvětí do skutečné reality sovětského režimu, ale velšský reportér odcestuje na Ukrajinu, aby zdokumentoval tamní humanitární krizi. Jones si přitom neudělá nepřátele jen v ruských tajných službách, ale i mezi některými západními novináři, kteří tehdy často nekriticky přejímali informace od komunistické propagandy.

Pro Agnieszku Holland, jejíž oba rodiče byli profesí novináři, má příběh o statečném boji za pravdu důležitý význam i s ohledem na současnou společensko-politickou situaci. "Dnes máme přehršel zkorumpovaných konformistů a sobců, zato nám však chybí Orwellové a Jonesové. A právě proto bychom si jejich odkaz měli připomínat," myslí si režisérka. Naráží tak i na setkání Garetha Jonese s britským spisovatelem Georgem Orwellem, které se v jejím snímku odehraje. Právě Jonesovy reportáže totiž měly Orwella inspirovat při psaní slavné alegorické knihy Farma zvířat.

V titulní roli se představí James Norton, známý například z minisérie Vojna a mír nebo z letošního seriálu McMafia. Roli americké novinářky hraje Vanessa Kirby, představitelka princezny Margaret z prvních dvou sezón seriálu The Crown. Kromě nich se ve filmu objeví i Peter Sarsgaard.

Agnieszka Holland zároveň se svojí dcerou připravuje první polský seriál internetového Netflixu, dystopické drama s názvem 1983.

Zpět

Sdílet článek