Schrader připravuje "neo-meta western" s Willemem Dafoem

21. 2. 2019

S religiózním dramatem vnitřně sžíraného kněze Zoufalství a naděje se Paul Schrader snad konečně vymanil z noční můry producentských zásahů (Poslední šance na pomstu) nebo bizarních námětů s druhořadými vyhořelými hvězdami (The Canyons s Lindsay Lohan). Za scénář ke svému poslednímu snímku, jenž se výrazně inspiruje spirituálními díly Roberta Bressona nebo Ingmara Bergmana, je navíc Schrader aktuálně nominován na Oscara.

Obnovenou chuť tvořit prozrazuje i rozšafný způsob, jakým autor scénáře k legendárnímu Taxikářovi hovoří o svém dalším projektu. Ten popisuje jako "neo-meta western", který bude remakem klasického amerického westernu Sedm mužů na zabití (1956). A dodává, že jeho snímek s názvem Devět mužů na zabití (Nine Men from Now) bude "jako kdybyste vzali scénář k původnímu filmu a přizvali Terryho Malicka s Davidem Lynchem, aby se na něj vys**li."

Co tento Schraderův výrok konkrétně znamená, v tuto chvíli těžko říci. Jistě víme, že podle původního plánu měli hlavní role ztvárnit Ethan Hawke a Willem Dafoe. Schrader podle svých slov plánoval jednoho z herců obsadit do role kladného hrdiny a druhého do role lstivého padoucha. Ovšem s tím, že by nový příběh tyto jejich jednoznačné pozice zásadně zkomplikoval. Hawke, který coby nešťastný kněz podal jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů právě v Zoufalství a naději, ale od projektu odstoupil.

V Sedmi mužích na zabití hraje Randolph Scott bývalého šerifa Bena Stridea, kterého stále pronásleduje smrt jeho manželky. Ta tragicky zahynula při bankovní loupeži. Stride se tedy vydává hledat sedm gangsterů, kteří jsou za vraždu jeho ženy zodpovědní, a cestou potkává manželskou dvojici nezkušených osadníků nebo zločince, jejž v minulosti poslal do vězení.

O Sedmi mužích na zabití napsal Schrader v souvislosti s restaurovanou verzí filmu text pro magazín Film Comment již v roce 2000. Zaujalo jej mimo jiné to, že režisér Budd Boetticher byl podobným "býčím zápasníkem", jako hrdina, o kterém vyprávěl: "Viděl své protagonisty jako matadory; osamocené v žáru žhnoucího slunce, ctnostné a stylové figury obklopené hlukem a nebezpečím."

Zpět

Sdílet článek