Na známém festivalu Visions du Réel se představí tři české filmy

12. 3. 2019

Hned trojici českých snímků se podařilo dostat do letošního výběru známého mezinárodního filmového festivalu Visions Du Réel. Dokumentární přehlídka, která se každý rok v dubnu koná ve švýcarském Nyonu, se na filmy z bývalého Východního bloku shodou okolností zaměřovala již od svého založení v roce 1969. Letos se v jejím programu objeví filmy od Johany Ožvold, Grety Stocklassy a dvojice Tomáš Bojar – Rozálie Kohoutová.

Do hlavní soutěže celovečerních dokumentů pronikla studentka FAMU Greta Stocklassa s filmem Kiruna – překrásný nový svět o hornickém městečku na severu Švédska, jež se propadá do země, a musí se proto o tři kilometry přemístit. Debutující režisérka se zaměřuje na osudy lidí, které čeká nejen stěhování fyzických věcí, ale často také nutnost znovu promýšlet vlastní identitu.

V soutěžní sekci Burning Lights, určené filmům ohledávajícím nové výrazové a formální možnosti vyjádření, se bude promítat snímek The Sound Is Innocent režisérky Johany Ožvold. Autorka v tomto „hravém cestopisu“ prozkoumává a představuje zákoutí elektronické hudby, její různé podoby a analogové a digitální nástroje.

Snímek Lední hokej Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové pak pojednává o juniorském hokejovém družstvu z Náchoda, které se v rámci výměnného programu setkává s týmem marockých hokejistů. Dokument o setkání dvou rozdílných kultur poběží v nesoutěžní sekci Grand Angle.

Visions du Réel se na břehu Ženevského jezera uskuteční ve dnech od 5. do 13. dubna 2019.

Zpět

Sdílet článek