Klasiku z pětatřicítky i české novinky uvede FIFELI

18. 8. 2022

Aktuální festivalové tituly, snímek z 35mm kopie, ale i méně známé filmy, které není běžně možné zhlédnout na velkém plátně, promítne od 26. do 28. srpna 22. ročník Filmového festivalu Litoměřice – FIFELI. Během tří dnů nabídne více než 20 filmových projekcí. Letošním tématem festivalu jsou Rituály. Festival zahájí debut režiséra Tomasze Wińskiho Hranice lásky.

Česko-polské intimní drama získalo na nedávném festivalu v Karlových Varech cenu mezinárodních kritiků FIPRESCI, a to za něžné ztvárnění složitosti vztahů, lásky a sexuality. Wińskiho partnerská studie sleduje proměnu dosud monogamního vztahu Hany a Petra, jež vzájemná exkluzivita přestane naplňovat. Zvolí otevřený vztah a své erotické zážitky s jinými sexuálními partnery si navzájem svěřují, a postupně testují, co jejich vztah vlastně vydrží. Hranice lásky Wiński na festivalu osobně uvede společně s producenty Jiřím Konečným a Terezou Nejedlou a hercem Matyášem Řezníčkem, který ve filmu ztvárnil postavu Petra. Jedná se o jednu z mála předpremiér snímku před jeho vstupem do kin na podzim tohoto roku.

Na programu bude i další debut, satirická komedie o hasičích Kdyby radši hořelo Adama Kolomana Rybanského s Miroslavem Krobotem, Michalem Isteníkem a Annou Polívkovou v hlavních rolích. Film představuje téma mezilidských vztahů, síly dezinformací a utvrzování vlastní identity ve zmatku současných civilizačních problémů v mikrokosmu malé české vesnice. Snímek měl premiéru na festivalu v Berlíně. Rybanský se stylem a poetikou navrací k filmům československé nové vlny, jež žánr komedie zpracovávaly v jeho sentimentálnějších, společensko-kritičtějších a potemnělejších podobách. Snímek doprovodí režisér a střihač Alan Sýs, který je zároveň jedním z dramaturgů festivalu. Festival rovněž nabídne masterclass s kameramanem Matějem Piňosem o tom, jak probíhaly přípravy a natáčení filmu.

Vedle dvou festivalových novinek tvoří z většiny program festivalu filmy, které diváci na velkém plátně mohou vidět jen vzácně. Letos nabídne například výtvarnem a hudební složkou vyčnívající pohádkovou klasiku Juraje Jakubiska Perinbaba z roku 1985, a to z 35 mm filmové kopie. Litoměřické Kino Máj je jedním z mála v republice, které tuto možnost stále nabízí. K vidění bude i zrestaurovaná verze křehké komedie s prvky magického realismu Zahrada z roku 1995 s Marianem Labudou, Romanem Luknárem a Zuzanou Šulajovou v hlavních rolích. Snímek festival zakončí za přítomnosti režiséra Martina Šulíka.

Zahrada zapadá i do tématu letošního ročníku – Rituály. Téma se v něm projevuje v symbolické a poetické rovině, když postava Jana prozkoumává tajemné hádanky a nenápadný rytmus zahrady po dědečkovi. Festival ukáže šamanský rituál v transcendentální psychedelické road-movie Objetí hada nebo komentované pásmo o rituálech Jižní Ameriky a Afriky, obojí uvede a komentovat bude filmový historik a pedagog David Čeněk.

Fifeli také uvede restaurovanou kopii ikonického filmu Barva granátového jablka, jež představuje život arménského básníka z osmnáctého století Sajata Novy. V emotivním dokumentárním snímku Děti mlhy režisérka Ha Le Diem sleduje osud malé Di a její rodiny, která čelí tradici únosu mladých dívek za účelem sňatku ve vietnamské horské komunitě Hmongů. Díky spolupráci s Velvyslanectvím USA festival uvede mysteriózní thriller Rosemary má děťátko Romana Polanského, Goethe Institut Praha podpořil uvedení dramatu R. W. Fassbindera Strach jíst duše. Součástí doprovodného programu bude vystoupení kapely Bert and Friends, DJ sety a performance Anny Ruth a Katariny Kadijevic.

Kompletní program je k dispozici zde.

Zpět

Sdílet článek