Najdi, co tě zajímá / Rozhovor s Janem Březinou

17. 8. 2023
rozhovor
Placený

Z letošních režijních debutantů jste nejstarší. Máte tedy už zavedenou kariéru. Co je vlastně vaše denní profese? Čím se živíte?

Živí mě především reality TV. 

Nad tímhle formátem se u nás občas ohrnuje nos… 

Naopak v něm vidím velký vypravěčský i sociologický potenciál. V reality TV se setkávám se syrovými emocemi a rozhodně mi dává bohatou zkušenost, kterou můžu využít i u osobních projektů.

Co pro vás znamená vlastní celovečerní film? 

Je pro mě strašně důležitý! Absolvoval jsem FAMU v roce 2013 středometrážním filmem Maria Stock, který z produkčních a časových důvodů skončil na padesáti minutách. Dost mě mrzelo, že jsem si ho nemohl zapsat jako celovečerní debut, což byl můj plán. Zatímco moji spolužáci Vít Zapletal, Tomasz Mielnik, Honza Těšitel a Martin Jelínek to se svými projekty zvládli, mně tahle položka až doteď chyběla.

Když to tedy nevyšlo na škole, dal jsem čas tomu vybrat správné téma a přístup, na Erhartovi jsem pracoval od roku 2015. Námět se vztahuje k mému dětství a dospívání. Pocházím ze Sušice, kde je továrna na zápalky, jejíž zpackaná privatizace přinesla v devadesátých letech do místní komunity pořádnou bouři...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Tom Cruise

148 / srpen 2023
Více