Noir Film Festival bude bez předsudků, s Coeny i Bollywoodem

4. 8. 2021

Noir Film Festival se letos stěhuje. Po sedmi letech strávených na hradě Křivoklát bude tato akce poprvé probíhat na hradě Český Šternberk, a to od 18. do 22. srpna 2021.

Hlavní programová sekce letošního devátého ročníku festivalu se jmenuje Noir bez předsudků. Dramaturgové se do ní rozhodli promítnout témata xenofobie, antisemitismu a rasové nenávisti, proti níž se loni v USA opět vzedmula vlna protestů v podobě hnutí Black Lives Matter. Ve výběru pěti filmů je například Křížový výslech, který jako jeden z prvních hollywoodských filmů reflektoval téma antisemitismu. Dále pak snímky Není cesty ven se Sidney Poitierem, v němž se řeší téma rasové nenávisti vůči Afroameričanům a Varování před bouřkou o aktivitách Ku Klux Klanu s mladým Ronaldem Reaganem. Kolekci doplní angažované a nadčasové filmy Mimo zákon (The Lawless, 1950) a Osudné dopoledne z prostředí amerických maloměst.

Tradiční místo v programu Noir Film Festivalu zaujímají retrospektivy výrazných herců, hereček či tvůrců. Letos se této pocty dostane legendární herečce Bette Davis, která byla spjatá s postavami rázných, sarkastických, často zlomyslných žen. Mužskou hereckou ikonou, které přehlídka vzdá hold, pak bude Victor Mature, jenž ve své době získával pozornost zejména pro svůj atraktivní zevnějšek. Retrospektivy se dočká také herečka, producentka a režisérka Ida Lupino. K vidění budou mimo jiné i její nízkorozpočtové režijní počiny, například Bigamista, Nechtěná nebo Americké děvče.

Exotickou polohu noirového žánru představí sekce zaměřená na bollywoodské filmy. Výběr se zaměří na filmy z 50. až 60. let, v nichž se objevují kriminální či gotické motivy. Drama z prostředí heren, noční klubů a chudinských čtvrtí nabídne režijní debut Guru Dutta jménem Sázka. Hororově laděné filmy Madhumati a Mlha, v nichž se mrtví vracejí ze záhrobí, případně procházejí reinkarnací, mají zase blíže ke gotickým noirům.

Revizionistickou tvorbu, která odkaz žánru noir moderně přepracovává, letos zastoupí filmy bratří Coenů. Čtveřice jejich filmů Zbytečná krutost, Millerova křižovatka, Fargo a Muž, který nebyl vypráví o zločinu, vášni a zradě a představuje jedny z nejvýraznějších neonoirů postklasického Hollywoodu.

V programu nebude chybět ani tradiční sekce věnovaná československému noiru včetně pocty zesnulé herečce Haně Maciuchové. Kompletní program devátého Noir Film Festivalu je k dohledání na webu přehlídky.

Zpět

Sdílet článek